Potop v biserno jezikovno kopel
14. 8. 2020
NOVA VEŠČINA V NOVEM ŠOLSKEM LETU
31. 8. 2020

AKTIVIRAJTE OBE MOŽGANSKI POLOVICI IN VAŠA UČINKOVITOST BO OPAZNO VEČJA

Družba v kateri živimo predvideva veliko logičnega mišljenja, organizacije, analize. Praktično vse kar delamo odrasli ljudje tekom dneva od nas zahteva aktivnost leve možganske hemisfere. Otrok do 6 leta ima bistevno bolj aktivno desno možgansko polovico, šele kasneje se bolj razvija levi del.

Otroci so prav zaradi tega še zelo intuitivni, razmišljajo ustvarjalno, smbolično. Veliko kritik, ki leti na slovenski šolski sistem se nanaša na pasivnost ustarjalnega dela otrok in posledično spečega dela možganov. Desno stran je pri otroku zelo pomembno aktivirati, saj se s tem ustvarja dobra osnova za dobro pozornost in pomnenje.

Pri odraslih ljudeh ima desna polovica sposobnost fleksibilnega razmišljanja, intuitivnega reševanja problemov, ustvarjalnega načrtovanja, odločanja glede na vrednote, iskanje novih rešitev, senzitivnosti ter empatije do drugih.

 

Nedvomno potrebujemo za odlično delovanje obe hemisferi. In ker naravno družbeno že v šoli in na delu veliko uporabljamo levo je tako na nas samih da si poiščemo morda konjiček, ki nam bo omogočal večjo aktivacijo bolj kreativnega dela možagnov.

Namigi za aktivacijo desne možganske polovice:

  • FIZIČNA AKTIVNOST: Tai chi, brain gym, joga, žongliranje, ples

Ples med drugim, poleg učenja tujga jezika velja, tudi v medicinski stroki za enega najbiljših načinov spodbujanaj in ohranjanja spomina tudi pri starejših ljudeh.

Na skicah spodaj smo vam pripravili nekaj preprostih vaj, ki jih prakticirajte vsaj enkrat dnevno.

 

 

 

  • USTVARJALNO DELOVANJE

Za ustvarjalno delovanje se šteje vse pri čemer boste uporabili kreativnost. Lahko se odločite za slikanje ali pa delo na vrtu, ki je tudi kreativno sploh spomladi, ko urejamo okolico. Prav tako sem spadajo vsa ročna dela, ki niso samo ženska, obstajajo tudi moška: npr. modelarstvo, rezbarstvo itd. pri teh dejavnostih do neke mere uporabljamo domišljijo, kreacijo.

  • MEDITACIJA

S kakršnokoli obliko meditacije boste krepili desno hemisfero in najpomembnejše krepili svojo intuicijo, ki vam bo pomagala pri vsakodnevnih odločitvah in korakih za prihodnost.

Sem spadajo tudi nevrolingvistično programiranje, tako imenovan VISUAL board, seveda tudi manifestacija.

Stanje meditacije je stanje nižjih možganskih frekvenc, kot smo jih vajeni tekom dneva, v teh frekvencah ( alpha, theta in delta) se namreč  desna možganska polovica bistveno bolj aktivira in zato ima na naše delovanje zelo pozitivne  učinke.

  • UČENJE TUJEGA JEZIKA

Učenje tujega jezika je podobno kot ples izjemno učinkovita metoda treniranja spomina, hkrati pa krepi vaše potenciale in kompetence in posledično samozavest.

Še bolj idealno je seveda, če se učenje dogaja v nizkih možganskih frekvencah, kar pomeni da učenje poteka bistveno hitreje kot običajno, kot če se učimo pretežno z levo, tako kot v šoli na primer. Tako nam je lahko jasno, da če je učenje tujega jezika pretežno domena desne možganske polovice, da bo če se jo bomo učili z logiko, to učenje ne bo nikoli tako učinkovito.

V Karnionu poskrbimo, da posameznik v enem tednu počne vse zgoraj našteto, hkrati pa se bistveno hitreje uči jezik.

Ustvarjalnost in kreacija nas ljudi delajo srečne. Veseli smo, če ustvarimo kaj novega, drugačnega, zato imajo ljudje tudi radi npr. brain storminge, kjer naše ideje lahko vrejo na plan. Še toliko bolje, če se potem kakšna dejansko uresniči. Izjemno pomembno je, da to dovolimo tudi našim otrokom, z glasbo, umetnostjo, tujimi jeziki. Pa vendar naj to ne bo obveznost v tolikšni meri, da se otroku priskuti. Če ima otrok vsak dan popoldan eno obveznost ali več, kreativnost uplahne, ker so možgani tako strogo strukturirani, da misli že ne grejo več tako zelo prosto pot. Zato je tudi tukaj kot pri vseh stvareh pomembna srednja pot.

Želimo vam veliko ustvarjalnih dni.

 

Deli na družabnih omrežjih: