KRISTALIZIRANA VODA
Kristalizirana voda- razstruplja; poživlja in nudi podporo tudi pri učenju
3. 3. 2021
Eterična olja
Vpliv eteričnih olj na sproščanje in učenje
31. 3. 2021

Starodavno znanje- mudre za povečanje pozornosti in boljše pomnenje

Meditacija

Beseda mudra izhaja iz jezika sanskrt in pomeni kretnja, gib ali položaj. Največkrat predstavlja določeno pozicijo prstov in dlani, pa tudi obraznih kretenj ter položaja telesa. Znanje o mudrah najdemo v tantričnih zapisih ter tudi jogijskih tekstih. V zahodnem svetu sta ti dve poti premalo ali napačno razumljeni, vendar se obe ukvarjata z evolucijo duha.

Kako delujejo mudre?

Teorija temelji na dejstvu, da je telo nasičeno z energetskimi kanali in ima 7 čaker, ki so odgovorne za zdravje ljudi. Če energija ne teče prosto skozi njene kanale, oseba začne zboleti. In da ga ozdravimo, moramo normalizirati pretok energije.

Z zavzetjem določenega položaja dlani ali telesa vzpodbudimo komunikacijo med telesom, umom in zavestjo. Z mudrami vplivamo na razpoloženje, naravnanost in zaznavanje ter poglabljamo zavedanje in koncentracijo. Ko jih izvajamo, vzpostavljamo direktno povezavo med fizičnim (annamaya kosha), energetskim (pranamaya kosha) in mentalnim telesom (manomaya kosha). Na začetku praktikantu to pomaga pri razvoju zavedanja pretoka energije (prane) v telesu, kasneje pa pomaga pri usmerjanju energije v višje energetske centre ali čakre in doseganju višjih stanj zavesti.

mudre

Ena izmed sedmih indijskih filozofij, Sankhya filozofija, govori o razvoju zavesti v materialnost in tu spoznamo pet elementov, ki ustvarjajo celotno kreacijo. Prostor (akasha), zrak (vayu), ogenj (agni), voda (jala), zemlja (prithvi) so elementi, na katere moramo gledati skozi prizmo kvalitet, ki jih prinašajo, da bi razumeli njihovo pojavnost v vesolju, na zemlji, v naravi in nenazadnje tudi v človeku. Kar obstaja v makrokozmosu, obstaja tudi v mikrokozmosu, zato lahko s spoznanjem svojega telesa, uma in duše spoznamo delovanje celotnega univerzuma. Pet elementov je predstavljenih v petih prstih. Tako obstajajo sledeče povezave:

 • Palec – ogenj
 • Kazalec – zrak
 • Sredinec – prostor
 • Prstanec – zemlja
 • Mezinec – voda

V Kundalini obliki joge se šteje, da so naše roke refleksna cona. Različna področja naših rok ustrezajo različnim delom našega telesa in različnim področjem naših možganov. Uporaba pritiska na teh ročnih conah ali spodbujanje teh točk s pritiskom ali nežno masažo vodi do različnih učinkov na vaša telesa, kar lahko vodi v izboljšanje zdravja in okrevanje bolezni. Na nek način vaše roke predstavljajo miniaturno obliko vašega celotnega telesa, kar je eden glavnih razlogov, zakaj se njegova refleksologija roke in noge tako pogosto izvaja v teh dneh.

Obstajajo mudre, ki se uporabljajo v ritualih za čaščenje, mudre, ki se uporabljajo v jogi pri meditaciji, dihalnih tehnikah in telesnih položajih, ter zdravilne mudre.

Z izvajanjem muder vplivamo na stanje petih elementov v telesu, vplivamo na čakre ter tako na žleze z notranjim izločanjem, vračamo pretok energije v telo, uravnavamo vse tri doše ali psihofizične principe vatapitta in kapha, ki so znani v ajurvedi, znanju o življenju. S prakticiranjem muder ustavimo trošenje energije in preusmerimo njen tok navznoter, zato postane naš um umirjen, introvertiran in pripravljen na koncentracijo in meditacijo. Mudre vplivajo na razpoloženje in ga spremenijo.

Zaradi slednjega nam znanje in uporaba muder lahko bistveno izboljša stanje koncentracije in hkrati sproščenosti tudi pri učenju in delu.

Praksa muder

Največji učinek muder bomo začutili, če jih prakticiramo po vadbi jogijskih položajev in dihalnih tehnik, saj bomo tako bolj čuječi in pripravljeni zaznati subtilne tokove v telesu. Najbolje je, da udobno sedimo v enem od meditacijskih položajev, lahko pa tudi na stolu. Hrbet imamo vzravnan, dihamo sproščeno, globlje, s trebušno prepono. Zavzamemo izbrano mudro ter položimo dlani na stegna, tako da so obrnjene navzgor. Položaj držimo od 15 do 45 minut.

Če se navežemo na poslušanje tujega jezika, ki ga izvajamo v Karnionu, ko tonemo v alpha stanje možganskega valovanja bomo mudro izvajali ravno 45 min. Kar je odlično glede na učinkovitost.

Chin mudra – mudra zavesti in Gyan mudra – mudra znanja

Chin mudra je najbolj znana mudra v jogi, saj se uporablja pri meditaciji. Pri tem uporabimo palec in kazalec, katera se dotikata, ostali trije prsti pa so iztegnjeni. Obe dlani počivata na stegnih, obrnjeni navzgor.

Pri Gyana mudri je položaj prstov popolnoma enak kot v chin mudri, le da sta dlani obrnjeni navzdol in počivata na stegnih.

Obe mudri prestavljata veliko podporo pozornosti in sproščenosti. Mudra znanja nam pomaga slišano znanje hitreje in bolj dolgoročno ( podzavestno) shraniti v sebe.

Gyan Mudra za zdravilno moč:

Koristi za zdravje:

 • Gyanova roka mudra pomaga sprostiti vaš um in izboljšati sposobnost boljšega koncentriranja.
 • Ohranja moč možganov ostre in pametne.
 • Lahko zdravi nespečnost (nezmožnost spanja)
 • Redna praksa vam lahko pomaga pri odpravljanju stresa in depresiji.

10 NAJPOMEMBNEJŠIH MUDER ZA OHRANJANJE ZDRAVJA

 1. Gyan– znanje
 2. Buddhi– jasen um ( uporabimo jo takrat, ko želimo stvari iz podzavesti priklicati na plano). Znana je tudi kot mudra komunikacije, tako notranje, s s samim sabo, kot zunanje, z zunanjim svetom.
 3. Shuni– intuicija- očiščenje čustev in uma
 4. Prana– življenjska energija
 5. Dhyana– notranji mir. Položaj, v katerem največkrat vidimo tudi upodobljenega Budo, nam prinaša globljo sproščenost, notranji mir.
 6. Surya- element sonca. Spodbuja metabolizem in prebavo ter s sončevo energijo naše telo segreva.
 7. Apana– čiščenje. Odpakuje vse zastale, škodljive snovi v telesu.
 8. Ganesha– odstranjevalec blokad. Pomaga se nam osvoboditi vseh blokad in nam. V življenje vam pomaga vnesti pozitivnost in pogum. Z izvajanjem te mudre odpiramo svoje srce.
 9. Vayu– element zraka. Pomaga premagovati težave z nakopičenimi plini v telesu.
 10. Rudra– notranja transformacija.Vzpodbuja aktivacijo solarnega pleksusa. Spodbuja jasnost misli in koncentracijo

Tako vam za večjo osredotočenost in notranji mir tudi pri učenju priporočamo Rudra mudro ter osnovno mudro znanja Gyan.

 

VIRI:

Deli na družabnih omrežjih: