Vabilo k modri odločitvi
21. 2. 2019
učenje angleških nepravilnih glagolov
5 trikov za učenje: angleški nepravilni glagoli
26. 4. 2019

Učenje nemščine v 3 korakih

trije koraki za učenje nemščine

DER DIE DAS- Wir machen viel Spass

Učenje tujega jezika naj vam bo izziv. Zdravniki pravijo, da je daleč najboljši način za krepitev spomina poleg križank prav učenje tujega jezika. Zakaj ne bi bil vaš naslednji jezik nemščina in kako se ga lotiti?

Vsekakor lahko najdemo kar nekaj motivatorjev za učenje nemščine. Prva je zagotovo bližina nemško govorečih držav in s tem povezanih veliko kariernih možnosti, še posebej na področju  različnih obrti, podjetništva ter medicinske stroke. Severne države nam tako ponujajo možnost širjenja našega znanja in idej širše, mednarodno- pri čemer pa je znanje nemščine osnova za dobro poslovanje.

Slovenija namreč še vedno največ izvozi v Nemčijo, več kot v Italijo in na Hrvaško skupaj. Zato boste vsekakor imeli veliko konkurenčno prednost, če bo vaš CV vseboval aktivno znanje nemškega jezika. Tekoče aktivno znanje pomeni nivo B2, kar se šteje tudi kot poslovno znanje. Na tem nivoju boste govorili tekoče, suvereno v vseh situacijah. Tako poslovnih kot tudi privatnih.

Kolikokrat slišimo, da je nemščina za začetnike težka, da je trd jezik, da ima zahtevno slovnico itd. Da bi premagali omejujoča prepričanja vam pri učenju nemščine ponujamo 3 korake:

1. Korak: POIŠČITE NOTRANJEGA MOTIVATORJA

Kot opisano zgoraj pri učenju nemščine, kot tudi ostalih jezikov je izrednega pomena notranja motivacija, ki pa je za vsakega izmed nas drugačna. Najboljši notranji motivator je ljubezen, takoj za njim pa posel. Zelo pomembno je, da se besedišče, ki ga obravnavate in se ga učite na novo vedno znova povežete s svojim življenjem, lastnimi primeri, ker se tako najbolj vživimo, vsebine pa lažje memoriramo in jih v realni situauciji tudi uporabimo. Tudi učenje nemščine za začetnike naj tako vsebuje vaše lastne primere, ki jih boste potrebovali.

Primer: Ste podjetnik, začetnik pri učenju nemščine in se učite vprašalnice. Vsa vprašanja  naj se vežejo na dialog, ki ga imate s potencialnim kupcem:

M: Wie heißt Ihre Firma?

X: Meine Firma heißt IVG.

M: Welche Rechtsform hat Ihre Firma?

X: Sie ist eine GmbH.

M: Wer ist der Eigentümer?

X: Ich bin der alleinige Eigentümer.

M: Wann wurde Ihre Firma gegründet?

X: Sie wurde im Jahr 2001 gegründet.

M: Wo ist der Sitz Ihrer Firma?

X: Der Sitz ist in Ljubljana.

M: Wie viele Beschäftigte haben Sie?

X: Wir haben 250 Beschäftigte.

S takšnim načinom si zapomnimo mnogo več, ne zgolj vprašalnic, temveč tudi ostalega novega besedišča, ki bo pri vašem delu igral pomembno vlogo. Zato je zelo pomembno, da so teme pri učenju nemščine prilagojene in to že na začetni stopnji. V tem primeru pa za Vas pride v poštev samo individualno učenje oziroma individualni tečaj nemškega jezika.

učenje nemščine

2. korak: AKTIVNO POSLUŠAJTE IN PARAFRAZIRAJTE

S parafraziranjem, dobesednim ponavljanjem bo namreč tudi nemška slovnica postala enostavnejša, manj zapletena, saj boste tako hitreje in brez razmišljanja pričeli uporabljati tudi pravilno sklanjanje in spreganje. Za parafraziranjem pa seveda sloni zmožnost aktivnega, pozornega poslušanja, ki vam daje tudi možnost memorizacije v dolgoročni spomin, če  memorirate v alfa, theta ali delta stanju možganskega valovanja.

Posamezniki, ki so poligloti imajo izredno natreniran avdio nivo in so zelo dobri poslušalci. Tudi na tečaju nemščine bomo razvijali sposobnost aktivnega poslušanja ter nato ponavljanja. Podobno, kot smo se učili materinščine.

Trudite se čim več poslušati nemško in potem kar odgovarjati.

Poglejmo primer: RAZGOVOR ZA SLUŽBO: DAS JOB INTERVIEW

I: Wie heißen Sie?

M: Ich heiße Peter Mlinar.

I: Wann sind Sie nach Deutschland gekommen?

M: Ich bin mit meinen Eltern 1963 nach Deutschland gekommen.

I: Wann haben Sie Ihr Studium beendet?

M: Ich habe mein Studium 1986 beendet.

I: Wo sind Sie jetzt beschäftigt?

M: Ich bin bei der Firma BMW beschäftigt. Ich bin dort Einkaufsleiter.

I: Wofür sind Sie verantwortlich?

M: Ich bin für den gesamten Einkauf verantwortlich.

Ko boste osvojili dialog se lahko celo posnamete na svoj pametni telefon in doživite še učenje nemščine v avtu. Na ta način se dvojno učite: takrat ko se posnamete in ko potem v avtu poslušate posneto vsebino.

Pri začetnem učenju nemščine, pa tudi kasneje je še zelo pomembno, da imate pravega mentorja, pravega učitelja, ki vam kaže vedno lažjo pot do aktivnega znanja in ne težje. Zato se morate učiti nemščino in ne o nemščini, kot to največkrat počnemo na tečaju nemščine v skupini ali v šoli. Takrat se nam predvsem razlaga slovnica, njene oblike, precej manj se učimo govorjenja in treniranja tvorjenja celih stavkov s parafraziranjem. Učitelj, ki bo iz vas potegnil znanje in Vam omogočil da boste spregovorili je pravi učitelj. Ne pozabite, da tudi najuspešnejši vrhunski športniki potrebujejo trenerja, zato ga zagotovo potrebujemo tudi mi, ko gre za učenje tujega jezika.

Poleg učitelja in prave metode, ki ni za vse enaka pa je kot omenjeno modro uporabiti še druge načine učenja nemščine: youtube, učenje nemščine v avtu, poslušanje in gledanje nemških TV programov, branje knjig ali dnevnega časopisa, uporaba različnih brezplačnih aplikacij za učenje nemščine inr.

nemščina

3. korak: PRI UČENJU NEMŠČINE SI DOVOLITE  NAPAKE

Katerikoli jezik se boste učili, ga ne boste osvojili brez izrekanja napak ali zgolj nepravilnosti. Zato je iz psihološkega vidika pri uporabi jezika pomembno, da poveste kar znate, tudi če znanje še ni perfektno. Na ta način trenirate nevrološki center za tuj jezik in razvijajte svoj »jezikovni biceps«. Ko smo se učili svojega meterinega jezika smo na začetku tudi ponavljali zgolj besedo ali dve, nato čez nekaj mesec več besed skupaj, ščasoma smo seveda začeli tvoriti cele stavke. Smo poslušali in ponavljali za svojimi starši in si dovolili tudi da ne znamo vsega pravilno in čisto takoj. In prav je, da tudi začetni tečaj nemščine poteka tako, da se iz množice besed naučimo tvoriti smiselne stavke.

Seveda proces pri odraslem poteka hitreje, če se učimo v idealnih možganskih frekvencah še toliko hitreje. Zato je zgoraj omenjena dodatna podpora, da se posnamete in da nato sebe poslušate v avtu ter naglas ponavljate, odlična možnost za utrjevanje pridobljenega znanja.

Pravi učitelj bo našel pravo pot do vaših osebnih motivatorjev in ciljev. To lahko zelo dobro opazimo tudi pri učenju nemščine za otroke. Otroci so iskreni in hitro povedo kateri učitelj je »fajn« in jih veliko nauči ter tudi kateri ni in je učenje dolgočasno in brez pravih ciljev.

Od otrok se lahko veliko naučimo, tudi ko gre za učenje nemščine. In ne pozabite: najboljši   učenec je »kreativni otrok« – VSI ga imamo v sebi. Iskreno vam želim, da ga odkrijete in spustite na plano, saj bo tako učenje zares optimalno.

Deli na družabnih omrežjih: