Čutim, torej sem.
30. 10. 2020
VPLIV RDEČE IN RUMENE BARVE NA POMNENJE IN UČENJE
2. 12. 2020

AVTOGENI TRENING- UČINKOVITA ANTISTRESNA TERAPIJA

Avtogeni trening je ena najbolj učinkovitih ter tudi znanstveno dokazanih tehnik sproščanja. V Karnionu jo kombiniramo z ostalo vrhunsko tehnologijo na področju antistresnih programov. Cilj implementacije avtogenega treninga pa je, da ljudi naučimo sproščanja tudi v vsakodnevnem življenju.

Začetnik avtogenega treninga je bil nemški nevrolog in psihiater profesor Johannes Heinrich Schultz (1884 – 1970). Sprva se je intenzivno ukvarjal s hipnozo in ustanovil Inštitut za hipnoterapijo v Breslauu. Proučeval je, kaj se dogaja v človekovem telesu med hipnozo. Na podlagi pričevanj hipnotiziranih oseb je ugotovil, da postanejo zelo težke in da jih preplavi prijeten občutek toplote. Sklepal je, da je občutek teže povezan s sproščanjem mišic, toplota pa z razširitvijo krvnih žil in torej boljšo prekrvavitvijo. Ugotovil je tudi, da lahko bolnik z izvajanjem določenih vaj sam preide v stanje globoke, transu podobne sprostitve in tako spodbudi sposobnost telesa za samopomoč.

Tehnika vključuje vsakodnevno izvajanje seans, ki trajajo okrog 15 minut, običajno zjutraj, opoldne in zvečer. Med vsako seanso izvajalec ponovi skupek vizualizacij, ki sprožijo stanje sproščenosti. Avtogeni trening je pravzaprav preprosta oblika samohipnoze, v kateri sami postavimo jasen cilj ali nalogo. Vključuje smiselno zaporedje vaj za umiritev duha, ki postopoma privede do vedno globlje samohipnoze. Vaje se po navadi izvajajo v sklopu.

Navidezna preprostost utegne biti zavajajoča, saj vadba zahteva sistematičnost, potrpežljivost in osredotočenost. Če vadimo sistematično, lahko dosežemo občutno globinsko sprostitev, kakršno si je brez izkušnje hipnotičnega transa zelo težko predstavljati.

Pri katerih težavah nam avtogeni trening lahko pomaga?

Vplival naj bi na avtonomno živčevje, ki se deli na simpatično in parasimpatično. Oba sta tesno povezana z imunskim sistemom. Parasimpatično živčevje je med drugim odgovorno za obnovo in sproščanje telesa. Simpatično živčevje pa uravnava izločanje adrenalina in noradrenalina v kri, kar povzroči večjo koncentracijo in zbranost. Mišice se napnejo, pospešita se srčni utrip in hitrost dihanja, delovanje prebavil se upočasni, občutki lakote in žeje se začasno izklopijo.

Poleg splošnih vaj, obstajajo še specifične oz. namenske vaje za premagovanje telesnih in psihičnih težav.

Pomoč pri premagovanju in preprečevanju telesnih težav:

Pomoč pri vzpostavitvi notranjega ravnovesja:

 • premagovanje stresa
 • izboljšanje zbranosti
 • odpravljanje težav z učenjem in delovno učinkovitostjo
 • ustvarjalnost
 • krepitev samozavesti

VAJE AVTOGENEGA TRENINGA

Vaje avtogenega treninga so zasnovane tako, da vsaka umiri eno stresno telesno reakcijo. S 1. vajo vadeči sprosti mišice celega telesa, z 2. vajo sprosti žile in krvni obtok, s 3. in 4. pa umiri dihanje in utrip srca, ki se v napeti situaciji pohitrita. Sončni pletež oziroma pleksus je vegetativni živčni center, ki leži v trebušni votlini in ima velik vpliv na delovanje trebušnih organov. Tudi tu nemalokrat pride do okvare, če je človek dolgo in intenzivno obremenjen, zato je 5. vaja namenjena sprostitvi teh organov. Zadnja, 6. vaja avtogenga treninga se nanaša na misli in zbranost, saj stres pušča posledice tudi v obliki slabše koncentracije in spomina.

PO KORAKIH

 1. Občutek teže (mišična sprostitev): »Roke in noge so prijetno težke.«

Ponovimo 6-krat.
»Povsem miren sem.«

 1. Občutek toplote (vazodilatacija – razširitev žil): »Roke in noge so prijetno tople.«

Ponovimo 6-krat.
»Povsem miren sem.«

 1. Srce (uravnavanje srčnega utripa): »Srce bije mirno in enakomerno.«

Ponovimo 6-krat.
»Povsem miren sem.«

 1. Dihanje (uravnavanje dihanja): »Dihanje zelo mirno.«

Ponovimo 6-krat.
»Povsem miren sem.«

 1. Notranji organi (uravnavanje notranjih organov): »Trup prijetno topel.«

Ponovimo 6-krat.
»Povsem miren sem.«

 1. Glava (hladno čelo): »Čelo prijetno hladno.«

Ponovimo 6-krat.
»Povsem miren sem.«
»Roki čvrsti, globoko dihati in odpreti oči.«

»Najbolj smiselno bi bilo, da ga oseba redno izvaja doma in s tem pravzaprav zmanjša intenzivnost in pogostost situacij, ki nanjo delujejo stresno, s tem pa izboljša tudi delovne rezultate. Na avtogeni trening bi težko gledali kot na ključni dejavnik obvladovanja stresa na delovnem mestu, saj gre za področje, ki zahteva kompleksen in individualni pristop, zagotovo pa redna uporaba prinese številne izboljšave, ki se kažejo tako na osebnem kot na delovnem področju.« ( Miriam Jakljič, dipl. soc)

Za hitri dostop so na spletu na voljo meditacije Avtogenega treninga, za večjo učinkovitost pri spopadanju s stresom pa vam priporočamo Karnionovo kombinacijo z alfa počivalnikom, možganskim spodbujevalnikom ter Qrs Waverjem. Na ta način se boste hitro in učinkovito znebili večje količine stresa v samo treh terapijah.

Deli na družabnih omrežjih: