AVTOGENI TRENING- UČINKOVITA ANTISTRESNA TERAPIJA
2. 12. 2020
učenje angleških nepravilnih glagolov
VLAGAJMO V DVE NAJPOMEMBNEJŠI VREDNOTI: ZNANJE IN ZDRAVJE!
23. 12. 2020

VPLIV RDEČE IN RUMENE BARVE NA POMNENJE IN UČENJE

Danes z vami delimo strokovno mnenje priznanega slovenskega nevrologa na temo vpliva barv na pomnenje in učenje.  Mnenje objavljamo kot dodatno strokovno podporo našemu dogoletnemu delu na področju učenja tujega jezika v alfa stanju, ki poteka s  pomočjo t.i. možganskega spodbujevalnika, katerega bistvena je rumena svetloba, ki v vaših možganih sproži občutek sproščenosti in usmerjene pozornosti.

Mnenje: Prof. dr. Marjan Zaletel, dr.med., višji svetnik, specialist nevrolog

»Barve so pomemben del zunanjih informacij, ki jih sprejemajo možgani preko vidnih poti. Poleg diskriminativnih nosijo tudi čustvene informacije. Slednje, glede na izkušnje, kulturno okolje ter drugo znanje, možgani prepoznajo kot prijetno ali neprijetno izkušnjo. V primeru, da je izkušnja zelo neprijetna se aktivirajo adaptivni telesni mehanizmi. Aktivira se simpatikus ter hipotalamu-hipofizna- nadledvična os ( HHN). Zaradi povečanega tonusa simpatika se izločata adrenalin in noradenalin. Hormona povečata krvni tlak, srčno frekvenco in mišično aktivnost. Telo se pripravi na boj ali beg.

Rdeča barva v naši kulturi predstavlja izrazito barvo alarma in prepovedi. Znani so primeri iz vsakdanjega življenja. Rdeča luč na semaforju in znak STOP prepovedujeta. Rdeča barva gasilskega avtomobila ali rdeča luč na vozišču opozarjata na nevarnost. Torej, rdeča barva v človeku sproži alarmno reakcijo. V možganih se tipično aktivirajo amigdala in druge subkortikalne strukture. Povečana aktivnost teh struktur poveča aktivnost simpatičnega živčevja in HHN. Poveča se ziločanje monoaminov ( adrenalina, noradrenalina in dopamina), ki povečajo srčno frekvenco, krvni tlak ter mišično aktivnost. Poleg tega ojačajo delovanje subkortikalnih struktur in amigdale. Te živčne strukture vplivajo na delovanje možganske skorje, predvsem imajo vpliv na prefrontalno možgansko skorjo, s katero imajo tudi največ živčnih povezav. Delujejo tako, da zavirajo aktivnost in delovanje možganske skorje in tako zmanjšujejo razumsko procesiranje informacij, ki je pomembno takrat ko se moramo odločiti med večimi izhodi. Dejavnost možganske skorje je pomembna tudi pri učenju.

Prevelika aktivacija amigdale in subkortikalnih struktur zavira učenje in pomnenje. Nasprotno pa rumena barva v naši kulturi ne predstavlja nevarnosti, ampak pomeni da moramo biti pozorni. Torej aktivacija subkortikalnih struktur ni velika in zavirajoča. Omogoča delovanje možganske skorje in razumskega odločanja in učenje. Skupaj s prijetno glasbo pa omogoča optimalno učenje in pomnenje. Slednje e tudi pomembno za učenje tujega jezika, kjer je pomembno razmerje med učenjem in pozornostjo.«

O našem treningu je prof. Zaletel povedal še:

“Učenje angleščine po metodi superlearning je zelo učinkovito, hkrati pa prijetno in zabavno ter privede do novih spoznanj. Ključnega pomena za uspeh je aktivno poslušanje jezika ob nevsiljivem in empatičnem pogovoru z učiteljem.”

Kako blagodejna in zdravilna  je metoda s pomočjo možganskega spodbujevalnika pa je morda še najbolj zgovoren spodnji zapis:

»MOJE ŽIVLJENJE IMA GLOBLJI, NOV SMISEL, TUDI PO ZASLUGI TRENINGA V KARNIONU. Po tem, ko sem skoraj izgubil življenje zaradi anevrizme, sem po uspešni medicinski rehabilitaciji začel živeti na novem nivoju zavedanja: z več hvaležnosti, več notranjega miru ter z več prave ljubezni. S pravo ljubeznijo me je moja žena, ki je že poznala način delovanja Karniona, popeljala na rehabilitacijo spominske funkcije v Karnion na trening angleščine. Po 3 dneh v Karnionu, smo vsi sodelujoči jokali od ganjenosti, ker se mi je spomin skokovito izboljšal. To je bilo že lansko leto, letos pa sem pri njih pridobival mentalno kondicijo pred izpitom za ponovno pridobitev vozniškega dovoljenja. Tudi tu sem bil s pomočjo Karnionove najsodobnejše tehnologije in pristopa uspešen , spet lahko vozim avto, moja angleščina je na nivoju C1, sedaj načrtujem še trening nemščine. Moje poslanstvo je, da ljudem sporočim, da je vse možno in, da je dobro vztrajati na pozitivnih vidikih tudi v najhujših trenutkih.« T. Vrbinc, podjetnik

V tem času obeležujemo 29 let delovanja in ponosni smo, da se za naš trening odloča mnogo zdravnikov, ki zaupajo v strokovnost naše tehnologije in sodelavcev, metodike učenja in skrbi za posameznika.

Deli na družabnih omrežjih: