Poletna jezikovna šola
SO NAŠI OTROCI OPREMLJENI ZA PRIHODNOST?
7. 7. 2017
Vpliv barv na človeka
Rumeno, ki te ljubim, rumeno
7. 9. 2017

Izpiti

Karnion priprava na izpit

Poletje je v polnem teku. Priprave na splošno maturo, poklicno maturo in maturitetni tečaj so potekale skozi celo leto, splošne mature in poklicne mature so v glavnem zaključene, prvo izpitno obdobje je za nami – za nekatere uspešno (tisti so verjetno kje na plaži ali pa uživajo v brezskrbnem poletju), za druge pa prihaja čas drugega izpitnega obdobja, popravnih izpitov, neuspešno narejenih maturitetnih izpitov ter priprave na izpite RIC. Še je čas, da naredite dober načrt učenja in se lotite učenja strukturirano, disciplinirano in odgovorno.

Verjetno se tisti, ki imate pred sabo delovno poletje, sprašujete, zakaj so izpiti sploh potrebni. Gre preprosto zato, ker si vsi želimo povratne informacije o našem učenju – smo si zapomnili dovolj informacij, je naše znanje primerljivo z enotnimi merili znanja, smo pri učenju učinkoviti ipd. Uspešno opravljena splošna matura, poklicna matura, maturitetni tečaj, izpiti RIC ter mednarodni izpiti ostalih organizacij pa nam dajejo javno veljavno listino ter več možnosti pri študiju in iskanju zaposlitve.

Naj se osredotočim na izpite pri tujih jezikih. Splošno maturo in poklicno maturo iz angleščine in nemščine je mogoče v Sloveniji opravljati na nižjem in višjem nivoju. Trenutno je splošna matura iz angleščine na višjem nivoju na ravni B2 po merilih Sveta Evrope. Svet Evrope je leta 2001 sprejel skupni evropski jezikovni okvir (SEJO), ki predstavlja temelj in skupno osnovo učnih načrtov, izpitov, učbenikov itd. SEJO znanje razvrsti na 6 osnovnih referenčnih stopenj: A1, A2, B1, B2, C1 in C2. Glede na ta okvir je tudi delodajalcem iz tujine lažje ovrednotiti, koliko znanja ima nekdo, ki je npr. na stopnji A1. Prav tako pa delodajalci, ko iščejo nove zaposlene, že kar zahtevajo znanje na določeni stopnji.

V Karnionu imamo izkušnje, da se Slovenci predvsem pri angleščini precenjujejo pri ovrednotenju znanja angleščine. Zato podpiramo testiranja in opravljanje izpitov na mednarodni ravni. Mednarodne izpite ponuja v Sloveniji kar nekaj ustanov, npr. RIC, Goethe Institut, MINT IH, British Council, Filozofska fakulteta, Avstrijski inštitut in drugi. Priprave na mednarodne izpite potekajo tudi v Karnionu, kjer se lahko pohvalimo s 25-letnimi izkušnjami in 100% uspešnostjo na raznoraznih izpitih zunaj naše hiše v Sloveniji in tujini. Individualni tečaj angleščine vam bo pomagal, da boste na izpit pripravljeni brezhibno.

Če obupujete, ne najdete potrebne motivacije, ne veste, kako se lotiti popravnih izpitov ali pa se želite dobro, hitro in učinkovito pripraviti na izpite vseh vrst (npr. splošno ali poklicno maturo iz angleščine in nemščine, mednarodne izpite), je Karnion zagotovo center, ki vas bo pripravil na želeni izpit. Dobili boste potrebno znanje na vseh nivojih, spodbudo in motivacijo, trenirali boste fokus in koncentracijo ter se naučili sproščenosti in zbranosti, ki jo boste potrebovali na izpitu.

Deli na družabnih omrežjih: