italijanščina za začetnike Piaggio Vespa od blizu črno bela slika
Italijanski jezik vam bo prišel prav na potovanjih in v poslovnem svetu
18. 1. 2023
Učenje nemščine na individualnem tečaju poteka zelo sproščeno
18. 2. 2023

MENTALNA KONDICIJA JE KLJUČ DO VRHUNSKIH REZULTATOV

Napredni tečaj nemščine

»MENTALNA KONDICIJA JE KLJUČ DO VRHUNSKIH REZULTATOV«,

pravi naš vrhunski smučarski skakalec Anže Lanišek, ki je svojo mentalno kondicijo pred aktualno sezono nabiral v KARNIONU.

Da je mentalna kondicija ključ do vrhunskih rezultatov, bomo verjetno največkrat slišali od trenerjev ali vrhunskih športnikov. Znano je na primer, da dirkači formule ena morajo imeti izjemno fizično in mentalno pripravljenost. Tudi, če bomo vprašali uspešne slovenske ali svetovno znane podjetnike, nam bo večina dejala, da za uspešnost v poslu, moraš biti nujno tudi dobro kondicijsko pripravljen.

 

Kako je s pomembnostjo mentalne priprave v športu?

Če se zgolj osredotočimo na obdobje srednjega oziroma poznega otroštva in mladostništva, ko je tekmovalni šport že usmerjen k dosežkom in ne gre več le za igrivo vadbo. V ospredje stopi tekmovalnost otrok in mladostnikov, ki želijo izboljšati svoj uspeh in rezultate. Slednje dosežejo z visoko kondicijsko, tehnično in taktično pripravljenostjo in z zelo pomembno psihično pripravo, tj. športnikovo mentalno pripravo, kar razumemo kot obvladovanje predtekmovalnega in tekmovalnega stanja.

S tehnikami mentalne priprave dosežemo idealno tekmovalno stanje, ki športniku omogoča uspešnejši nastop. Obstoječe raziskave kažejo povezanost med mentalnim treningom in rezultatom, ki ga doseže otrok na tekmovanju. Vsak mlad športnik najde svoj način priprave, s katero se pripravi na nastop. Mentalni trening pomaga mladim športnikom pri realizaciji dosežkov s treningov na tekmovanje in poveča zanesljivost optimalne izvedbe naloge oziroma nastopa. Tekma je pokazatelj športnikovega udejstvovanja na treningu, tudi mentalnem. (Florjančič, 2017)

Nadalje raziskave kažejo, da so bili udeleženci pri individualnem športu bistveno bolj učinkoviti in so na tekmah dosegali boljše rezultate v primeru, da so bili zmožni biti tik pred svojim nastopom v alfa stanju možganskega valovanja. Alfa stanje možganskih valov omogoča telesu sproščenost, aktivacijo leve in desne možganske polovice. Gre za stanje, kjer se nam aktivirajo stavki, prepričanja, ki smo jih npr. vadili pred tekmo.

 

Zakaj je alfa stanje pomembno za vrhunskega športnika?

Kot kažejo raziskave je zmožnost spreminjanja možganskih tokov, v alfa možganske tokove izjemnega pomena za hitro regeneracijo telesa, športniki dosegajo boljše rezultate in imajo manj poškodb.

Zanimiva primerjava možganskih tokov  je z avto menjalnikom. Prva prestava pomeni delta valove, ki so najpočasnejši, druga t.i. theta valove,  tretja prestava, predstavlja alpha valove in četrta predstavlja beta valove. Za vrhunskega športnika je najpomembnejše, da zna uporabljati in »preklapljati« med različnimi stanji. Veliko vrhunskih športnikov svoje »druge in tretje prestave« sploh ne uporablja in se niti ne zaveda, da si s tem dela veliko škodo, predvsem na področju zmanjšanja fokusa, slabše produktivnosti, nekonstantnega doseganja rezultatov, nezmožnost soočanja s stresom.

Iz katerega razloga veliko športnikov, pa tudi ostalih odraslih posameznikov ne dosega theta in alpha možganskih tokov?

Predstavljajmo si, kako se za večino ljudi začne dan. Se zbudimo, hitimo da se uredimo in odhitimo v službo itd. Ker smo večkrat  s strani budilke zbujeni v t.i delta stanju, se z raznimi kofeinskimi napitki pripravimo, da naši možgani delujejo čim bolj v beta stanju. In nato čez dan, pod stresom, delovnimi in družinskimi obveznostmi delamo samo še več in več, ves čas v  t.i. beta stanju možganskega valovanja.

Zvečer popolnoma utrujeni od dneva samo še pademo v posteljo in zdrsnemo ponovno v delta stanje.

Predstavljajmo si torej, da bi avto vozili samo v prvi in 4 prestavi? In malo za hec, zakaj nam avtomatski menjalnik tega sploh ne dovoljuje? Ker to ni dobro za našega jeklenega konjička! Prav tako ni zdravo za nas, če dnevno ne namenimo vsaj nekaj časa, da delujemo v alpha in theta možganskih valovih, saj na ta način možgani počivajo, aktivirajo se centri v možganih, ki se sicer ne in na vse splošno naše psiho-fizično počutje to izjemno dobro vpliva.

 

Najboljši športniki imajo večji pojav alpha valov kot neizkušeni ali povprečni športniki.

Alfa možganski valovi so ključni za najboljše uvrstitve, so ugotovile že nekatere znanstvene raziskave. Ugotovljeno je, da je bistvena razlika med neizkušenimi in najboljšimi športniki, prav v možganskih frekvencah. Npr. pri najboljših športnikih beležijo povečano intenzivost teh frekvenc tik pred najpomembnejšim delom nastopa: npr. predno golfist, zadane žogico; metalec pri basebollu pred udarcem; košarkar, točno predno vrže prosti met itd.

Pri povprečnih ali neizkušenih športnikih, novincih se ta vzorec alpha valovanja ne zaznava. Nadalje je raziskava še pokazala, da več, če je bilo treninga v tem stanju, boljši so bili njihovi nastopi.

 

 

Pa vendar zgornje ugotovitve niso namenjene zgolj športnikom, namenjene so vsem nam, otrokom ki morajo v šoli pokazati včasih še veliko več, kot odrasli v službi. Nenehno tekanje, dokazovanje, stres nas pelje točno v to, o čemer smo pisali zgoraj. Zato je nujen zavesten trening alpha stanja ne glede na vaše področje dela. Da bi namreč izboljšali svojo kvaliteto življenja je tako zelo pomembno trenirati svoje možgane tudi v stanje alpha in theta.

 

Sodelovanje z vrhunskim skakalcem Anžetom Laniškom,

nam je  v preteklem letu, vse zgoraj napisano samo znova potrdilo. Anže se je Karnionovega treninga udeležil prav iz razloga sproščanja telesa in uma, hitrejše regeneracije in izboljšanja fokusa. Sam se je zavedal, da je telesno vrhunsko pripravljen in da mu dodatno manjka še mentalni trening.

Karnionova metoda je idealna, da se naše telo hitro sprosti, regenerira in pravzaprav nauči, kaj pomeni stanje sproščene pozornosti. Na ta način bo športnik tudi pred tekmo to stanje bistveno lažje aktiviral.

In če se malo pohvalimo, letošnja sezona, je najboljša sezona Anžeta Laniška v svetovnem pokalu.

 

Zakaj bi Anže Lanišek priporočal Karnionov program?

»Ja, priporočal bi ga prav zaradi tega, ker smo športniki vajeni delovati ves čas pod adrenalinom in  ker s to tehnologijo  še prej najdeš to sproščeno stanje in s tem izgubiš čim manj energije in fokusa.«

 

Z Karnionovo metodo sproščanja posameznik doživi vrhunski antistresno regeneracijski program, obenem pa skozi avtogeni trening ali učenje tujega jezika, okrepi svoj fokus in zmožnost sprostitve tudi v stresnih situacijah.

In tako bo naš vsakdanji nastop v službi ali doma, bistveno boljši in predvsem, manj stresen.

Deli na družabnih omrežjih: