Zakaj bi se v času COVID-19 in po njem učili tuje jezike?
14. 4. 2020
Kako do dobička?
19. 5. 2020

PRIPRAVA NA MATURO IZ TUJEGA JEZIKA MED CORONO IN PO CORONI

Zagotovo lahko trdimo, da se letošnji maturantje soočate z izjemno neobičajnim načinom priprave na vaš zrelostni izpit. Stanje od vas zahteva bistveno več motivacije in usmerjenosti pozornosti na pomembne stvari. Na kratko, usmeriti pozornost na to, kako boste zagotovo naredili maturo in ne na to, kako je ne boste.  Sedaj so bolj kot kadarkoli  prej vaše misli vaš najboljši prijatelj ali pa najhujši sovražnik.

Četudi angleščina ni vaš najljubši predmet obstaja nekaj trikov, ki vas lahko rešijo da boste uspešno opravili maturo, seveda v kolikor ste v zadnjih 4 letih vsaj delno »opravili svoje delo«.

Znanje iz angleščine, ki se zahteva v Sloveniji  je t.i.  stopnja B2 po evropski lestvici znanja. V kolikor je in bo vaše znanje tako visoko tudi aktivno, potem imate odlično odskočno desko tako za študijske obveznosti kot tudi za zaposlitev  v mednarodnem okolju. Znanje angleščine je danes izjemno pomembno, še bolje je, če je tudi vaš izbirni maturitetni predmet tuj jezik: nemščina ali pa morda italijanščina.

Nekaj namigov:

Aktivno poslušanje pri slušnem delu in na ustnem delu mature iz tujega jezika;

Ta namig vas bo zagotovo rešil zadrege, jecljanja in »blokade«, ko boste stali pred komisijo na ustnem delu mature. Aktivno poslušanje pomeni, da znate dobesedno ponoviti kar vas sogovornik vpraša, torej profesor. Parafraziranje vam zagotavlja že pravilno uporabo slovnice:

npr. Have you ever been to Australia? Yes, I have been recently  to Australia.

Uporabili boste pravilno slovnično strukturo in oddajali boste vtis suverenega dijaka/dijakinje, saj boste odgovorili brez težav. Nato boste lažje dodajali lastne stavke, saj se boste po prvem stavku sprostili.

Aktivno ali pozorno poslušanje vam bo koristilo tudi pri slušnem delu pisnega dela mature. Kaj to pomeni v praksi? V praksi pomeni, da sledite trenutnemu govoru. Če ste kaj preslišali se ne vračate nazaj, ne zapadate v paniko, ampak sledite glasu, ki ga slišite. Vaša misel naj bo senca glasu, ki ga boste slišali na posnetku. Tako boste znali odgovoriti na sledeča vprašanja, tudi če en del teksta morda niste razumeli. Če se boste spustili v miselno špiralo česa niste razumeli, boste preslišali tudi ostale podatke, ki bi jih sicer morda razumeli.

Tisto kar se lahko »napiflate« na pamet vam ponuja varen način pridobivanja točk.

Tisti dijaki, ki dobite čir na želodcu ko slišite stavek angleška matura svetujemo, da zares naučite tiste stvari, ki se jih lahko naučite brez širokega znanja angleščine na B2 nivoju.

V to kategorijo  sodi t.i. pisni sestavek, tako krajši kot tisti daljši. Torej pismo, poročilo, esej. Pri tem tipu nalog imate načine kako sporočiti nekaj na primeren način. Pri pismu in poročilu, ki določene kriterije mora vsebovati vam bo že upoštevanje tega prineslo točke. Vsak izmed pisnih sestavkov vsebuje določene trike, način oz. vsebino katero se lahko naučite.

Bralno razumevanje

Pri bralnem razumevanju najprej preberite celoten tekst, to vam bo omogočalo da razumete celotni kontekst, ki je lahko malce drugačen, kot če boste odgovarjali po vrstnem redu.  Podobno velja pri nalogah tipa »Gapped sentences« kjer si najprej preberete celoten kontekst, da boste lažje in tudi hitreje lahko vstavljali manjkajoče stavke.

Hitrost reševanja

Pri pisnem delu pomemben del uspeha pritiče kako spretni boste v reševanju, branju in izpolnjevanju maturitetnih pol, pa vendar panično reševanje zagotovo ne pomaga. Rešujte zbrano, a natančno in hitro. Vaše misli usmerjajte samo na trenutno nalogo in ne v to česa ne znate in ali vam bo zmanjkalo časa, saj s tem energijo usmerjate v napačno smer. Treniranje tega vadite že doma, v svoji sobi, ko se pripravljate na maturo. Odločite se, da se fokusirate samo na reševanje ene naloge, si odmerite čas in se opazujete kam gredo vaše misli. To je trening, nič hudega, če vam gredo doma misli še drugam, ampak če boste vadili večkrat boste na maturi zagotovo še bolj zbrani. In ne skrbite, vaš fokus se bo v vsakem primeru strnil na reševanje mature, ko boste pred sebe dobili prve maturitetne pole, takrat ne boste razmišljali skoraj o ničemer drugem. Ja, tako smo ljudje naravnani- vaše telo se bo postavilo v pozicijo boj ali beg- no tokrat bo izbralo boj in vse možganske celice bodo vpete v to, da uspešno rešite polo. A, če se boste v hitrosti in pozornosti urili že prej, bo vaša pozornost in hitrost večja.

Stalen stik z jezikom

Pred maturo se vsak dan posvečajte poslušanju jezika . Ta spretnost, da imate jezik, angleščino ali drug tuj jezik stalno v ušesu vam bo prineslo več razumevanja, predvsem pri slušnem delu, saj bo vaše uho navajeno poslušati in dejansko razumeti jezik. Trudite se, da poslušate native speakerje, trudite se razumeti vašo najljubšo serijo, morda kakšen težje razumljiv film. Poleg poslušanja vam stalen stik prinaša tudi branje kakšnih zahtevnejših člankov, pridobivate besedni zaklad in tudi hitrost pri branju.

Hitro pridobivanje besednega zaklada

Če imate tik pred zdajci težave z besednim zakladom, si ga še vedno lahko okrepite. Med drugim vam to omogoča metoda Superlearning Karnion®, ki vas za nekaj dni praktično potopi v tuj jezik in vam omogoča 4x hitrejšo  osvojitev novih  besed, slovničnih struktur in jezika kot celote. Tudi za to je še vedno čas, na voljo je še cel mesec maj.

Kot smo omenili že na začetku je najpomembnejši namig POZITIVNO MIŠLJENJE in treniranje umirjenosti in fokusiranosti, saj vam to dvoje omogoča, da boste pokazali vse svoje znanje, ne glede na to, koliko ga je. V nasprotnem primeru pa vam lahko trema in strah preprečita odličen rezultat, ki bi ga lahko s svojim odličnim znanjem dosegli.

Znanje angleščine je prvo in najpomembnejše pri maturi, a  zelo zelo pomemben je tudi način in pristop s katerim se je boste lotili, če želite optimalen rezultat.

 

Deli na družabnih omrežjih: