Strah je votel, okrog ga pa nič ni
31. 3. 2020
PRIPRAVA NA MATURO IZ TUJEGA JEZIKA MED CORONO IN PO CORONI
30. 4. 2020

Zakaj bi se v času COVID-19 in po njem učili tuje jezike?

Praznični dnevi so za nami, verjetno se skoraj nihče med nami ne spomni tovrstne Velike noči. Velika noč je praznik, ki po tradiciji daje upanje, predstavlja zmago življenja nad smrtjo. V luči naših prednikov predstavlja prvi vikend po prvi pomladni polni luni in simbolizira začetek novega življenja. Vidimo prve poganjke, narava se je rodila kljub virusu, ki hromi marsikateri del naše družbe. Zato je čas, da se zgledujemo po njej, da najdemo svoje poslanstvo, da iščemo možnosti, da živimo polno življenje in izkoristimo svoj čas. In si zastavimo cilje.

Ko se bo,  po vsej verjetnosti v času po prvomajskih praznikih življenje vsaj malo vrnilo v neke stare tirnice- s tem mislim, da bodo začeli obratovati vulkanizerji, frizerji in upam, da tudi podobni centri kot je Karnion, bo zelo modro, če bomo imeli zastavljene cilje: Kako naprej? Pojmi kot so gospodarstvo, družabno življenje, javno izobraževanje, pomen zdravja in zdravstva so že in še bodo dobili precej drugačne oblike kot smo jih bili vajeni. Zato se bomo vsi  mi, kot že tolikokrat soočili tudi s svojimi kompetencami, torej znanjem in veščinami, ki jih imamo. Več jih imamo, manj smo omejeni, več svobode v delovanju in izražanju si lahko privoščimo.

 

TUJ JEZIK JE ENA IZMED NAJMOČNEJŠIH KOMPETENC

Tuj jezik je že od nekdaj ena izmed najmočnejših kompetenc na trgu delavne sile. Poleg strokovnega znanja, ki ga seveda morate posedovati za pridobitev delavnega mesta, pa je znanje vsaj enega tujega jezika, najbolje angleškega, postala že nujnost. Aktivno znanje angleščine vendarle ni na tako zavidljivem mestu kot si morda večina predstavlja. Zahtevano znanje- B2- kar je tudi slovenska matura je nemalokrat postavljena pod vprašanj, ko ti isti maturantje, kasneje študentje morajo svoje znanje- B2 do C1 pokazati v praksi, torej pri delodajalcu. Tam se poleg pasivnega znanja torej razumevanja in pisanja mailov pri katerih si lahko pomagamo z različnimi orodji, pokaže naše resnično znanje, ki pa je velikokrat na precej nižjem nivoju kot aktivno. Zato je nadgrajevanje besednega zaklada in pa najbolje individualna obravnava s profesorjem tujega jezika zelo nujna, v kolikor ocenjujete, da vaše aktivno znanje še ni  vsaj na stopnji B2( EU lestvica znanja tujih jezikov).

Kot resnično zgodbo iz mednarodnega področja lahko navedemo zgodbo Samanthe Cristoforetti, ki je pri naboru za astronavte pri Evropski vesoljski agenciji ob enakih kriterijih premagala »protikandidate« zgolj zaradi njenega znanja ruskega jezika. Ja, tako velika prednost je lahko tuj jezik.

Nekateri odlični slovenski strokovnjaki pa tudi tuji ne zmorejo prodreti v svet, če ne znajo sami vsaj enega svetovnega jezika. Poleg angleščine je za Slovence dokaj pomembno tudi znanje nemščine. Nenazadnje je že geografsko gledano bližina nemško govorečih držav precej prikladna in hkrati obsega  še kar velik evropski gospodarski delež, če zajamemo vse nemško govoreče države. V obdobju zadnjih 10 let, torej po veliki svetovni, gospodarski krizi je kar veliko število Slovencev migriralo v te države in po zanesljivih podatkih je bilo tistim, ki so imeli znanje jezika precej lažje kot tistim, ki so s trebuhom za kruhom odšli v svet in se tako rekoč od črke A učili jezik. V tem primeru so ljudje soočeni z nepotrebno dodatno  frustracijo, ki jo že tako ali tako brez dvoma imajo, ko pridejo kot tujci v drugo državo.

Slovenski blagovni izvoz že leta ostaja osredotočen na trge EU, saj tja izvozimo več kot tri četrtine blaga. Na največjih sedem trgov izvozimo 60 % blaga, od tega v sosednje štiri države polovico (30 % celote). Četudi bi se to v bližnji prihodnosti kaj spremenilo, se bo verjetno v smislu razširitve še na druge trge, bolj oddaljene, kjer boste ponovno potrebovali znanje tujega jezika.

 

KAJ LAHKO ZA SVOJE ZNANJE DANES?

 

1. Branje zanimive literature

Berite literaturo, ki vam je zanimiva in vam daje motivacijo. Morda je to strokovna literatura, ki vam bo dala vizijo za naprej in možnost boljših, trdnejših korakov.

2. Gledanje filma s podnapisi.

Sproščeno gledanje filma vam bo omogočilo pasivno uporabo vašega znanja in morebiti se boste tudi iz filma že naučili tudi kakšno novo besedo. V kolikor film vsebuje podnapise boste vsebino lažje spremljali, po drugi strani pa boste  lahko videli tudi kako se beseda zapiše.

Namig: Dobra izbira je npr. Netflix.

3. OGLEJTE SI YOUTUBE TUTORIAL ZA SVOJ HOBI

Tutorial- video, ki vas uči in je neke vrste vodnik do znanja, vam bo pomagal dograjevati vaše znanje ob tem pa se boste dodatno učili še npr. angleščine.

Primer: pred 15 leti ste obiskovali tečaj kvačkanja, sedaj bi znanje radi obudili.

Na youtube kanalu boste našli tutorial z vsebino npr.: »kvačkanje za začetnike«, izberite si ga seveda v angleškem jeziku in po možnosti s podnapisi.

4. REZERVIRAJTE SI TRENING V KARNIONU 🙂

Karnion je center, ki izvaja bolj ali manj samo individualne treninge tujih jezikov, s popolno prilagoditvijo vsebin in tehnologijo, ki daje 4x hitrejše rezultate kot običajno.

Ob sprostitvi karantene na nekatere gospodarske panoge upamo, da vas bomo lahko hitro povabili k učenju v našem centru, glede na to, da ne oblikujemo skupin.

Naš fokus je že od nekdaj skrb za čistočo, dobro prezračene prostore v katerih se človek bolje počuti in tudi več nauči. K sreči so naši prostori dovolj veliki, da bomo lahko poskrbeli za dovolj intimnosti in varne razdalje med posameznimi udeleženci tečajev.

Iz tega razloga vam predlagamo, da si svoj termin rezervirate že sedaj, da boste ob popolni sprostitvi trga imeli še eno konkurenčno prednost več.

 

Srečno!

Deli na družabnih omrežjih: