Odgovorna komunikacija
Odgovorna komunikacija
26. 4. 2021
Vaša delovna uspešnost izhaja iz odnosov
27. 5. 2021

Spomladanska utrujenost in načrt akcije

Spomladanska utrujenost

Letošnja pomlad se nam še kar malo izmika, čeprav je že nekaj časa čutiti v naših telesih, da se vendarle niso prebudili le zvončki in trobentice, ampak da smo v času, ko počasi iz zimskega delovanja, v aktivno, bolj budno fazo vstopamo tudi sami. Čas prehoda je včasih težek, čutimo večjo utrujenost in manj energije za delo.

Zato je v tem času še toliko bolj pomembno, da se naravnamo na način, ki nam omogoča da čez ta prehod lahkotnejše pridemo, a kljub vsemu poskrbimo da smo aktivni in sledimo svojim ciljem.

Dr. Glasser je že pred mnogimi leti podal teorijo, ki v praksi maksimalno deluje. Danes temu rečemo MOČ POZITIVNIH MISLI. Našo osebnost je poimenoval kot avto na sprednji pogon. Prva dva kolesa predstavljata naše misli in AKCIJO, zadnja dva kolesa predstavljata ČUSTVA in FIZIOLOGIJO ( rezultat, tisto kar nato vidimo kot rezultat svojih misli, akcije in čustev.)

Če  se prva dva kolesa ne vrtita usklajeno, se tudi ne bodo zbudila čustva, ki bi nas motivirala, osrečevala in nato vodila v maksimalnemu rezultatu in dobremu počutju. Da nekaj delamo narobe, nam največkrat pove že naše telo. Občutimo glavobol, želodčne težave ali na dolgi rok še kaj hujšega. Glasser npr. pravi, da »glavobolimo«, saj npr. glavobol povzročamo z lastnim notranjim konfliktom, takrat ko naše misli in akcija nista usklajena.

Primer: plačamo tečaj tujega jezika, se ga udeležujemo, hkrati pa si ves čas govorimo: »Jaz pa nisem za jezike, sem bolj za matematiko. Imam slab spomin, sem že prestar-a itd. V našem notranjem delovanju se pojavi konflikt, ki zbudi čustva žalosti, nesprejemanja, lahko tudi jeze, in še marsikaj drugega. Rezultat takšnega delovanja ne more nikoli prinesti optimalnih rezultatov. To sicer ne pomeni, da rezultata sploh ne bo, temveč da bo ta bistveno manjši, kot bi bil lahko.

 

Misli akcija čustva

 

Da bi lažje sledili svojim ciljem in ohranjali usklajenost naših misli in akcije si za začetek moramo postaviti cilje, ki so nam pomembni, zamisljivi ter nato za njih določiti akcijo in spremljati rezultat. Enako postopamo če gre za lastne cilje ali pa če smo postavljeni v vlogo vodje in svoje podrejene vodimo do njihovih lastnih ciljev in posledično ciljev organizacije.

 

NAČRT  KREATIVNEGA  DIALOGA

(ZA  KAKOVOSTNO  VODENJE ALI SAMOVODENJE)

 1. USTVARIMO PRIJATELJSKO ATMOSFERO. VPRAŠAMO SOGOVORNIKA, KAJ ŽELI OZ. KAJ RES ŽELI?
 2. VPRAŠAJTE GA PO ZDAJŠNJIH AKTIVNOSTIH – “KAJ POČNEŠ, KAJ SI IZBRAL?”
 3. EVALVACIJA
 • “ALI S TO AKTIVNOSTJO, IZBORI VEDENJ, S TEM POČETJEM DOBIŠ, KAR ŽELIŠ?”
 • “ALI TE TO VODI K TVOJEMU CILJU?”
 1. NAČRT
 • “KAKŠNE IZBORE IMAŠ?”
 • “SI ZATO, DA NAPRAVIVA NEKAJ DRUGEGA?”
 1. OBVEZA
 • SOGOVORNIK NAJ SE SAM ODLOČI ZA AKTIVNOSTI, VEDENJA.
 1. NE SPREJEMAMO IZGOVOROV (VSAK DELA ZA SEBE, NE ZA NAS, ZATO NI POTREBNO, DA SE OPRAVIČUJE).
 2. NE KRITIZIRAJ, DOPUŠČAJ POSLEDICE, NE OBUPAJ!

Če s podanim načrtom vodenja  ali samovodenja postopamo dosledno bomo svoje cilje bržkone slej ko prej dosegli, to pa nam daje tudi nov veter in moč, da bomo jutri še boljši. Živeti v skladu z našimi cilji in vrednotami nam hkrati daje tudi moč, da lažje premagujemo spomladansko utrujenost in  v tople spomladanske dni prehajamo lahkotnejše, polni pozitivne energije in strasti za doseganje novih mejnikov, tako lastnih kot mejnikov organizacije v kateri delujemo.

Deli na družabnih omrežjih: