NAŠE PRAZNOVANJE OBSTOJA JE VAŠE PRAZNOVANJE ZNANJA!
5. 1. 2022
UČENJE JE LAHKO TUDI ENOSTAVNEJŠE
1. 2. 2022

STRES: VPRAŠANJA IN ODGOVORI

V  Karnionu se najpogosteje srečujemo s stresno življenjsko situacijo, ko morajo  naši udeleženci v šoli  opraviti popravni izpit iz tujega jezika,  ko ne pridobijo zadosti točk pri opravljanju mature iz tujega jezika  ali ko se  pripravljajo za izpite na fakultetah ali celo mednarodnih  izpitih. Tudi vsi lanski udeleženci so izpite uspešno opravili. Radost pri tem je obojestranska.

Naša udeleženka gospodična Barbara Furman, strne svoje vtise o treningu:

 ” Osebje v Karnionu se dobro zaveda kako stresen je življenski način v današnjem času, zato je v njihovem programu zajet antistresni program, ki omogoča sprostitev telesa in duha. Po opravljenem tečaju so bili vidni prvi rezultati dobrega dela in znanja, ki sem ga pridobila z opravljenim tečajem v Karnionu, saj sem splošno maturo iz angleškega jezika na višji ravni opravila kar s 85% uspehom, to pa mi je odprlo tudi vrata študija medicine, ki so se  mi bila prav zaradi slabo opravljene mature v lanskem letu iz angleškega jezika zaprla”!

  1. Kdaj človek začuti, da je pod stresom?

V današnjem času sta za vse starostne skupine najbolj obremenilna informacijski in časovni stres. Zelo veliko ljudi v aktivni populaciji občuti izgorelost prav zaradi teh pritiskov. V tem obdobju starši in otroci čutimo pritisk glede šolskih ocen. Pomlad bo kmalu tukaj in s tem matura in ostali zaključni testi. Zelo pomembna se nam zdi starejša populacija v Sloveniji. Najbolj  modri, zlasti v tej skupini  se odločajo za najdonosnejšo naložbo: V ZDRAVJE IN ZNANJE. Zelo srečni so naši udeleženci, ko po uspešnem treningu tujega jezika prihranijo ogromno časa in na koncu tedna ugotovijo, da so izginili vsi  znaki stresa. Kvaliteta življenja se takemu človeku sigurno izboljša. Zato se ljudje radi vračajo.

  1. Kakšni so simptomi?

Simptomi so različni,  morda med  najpogostejšimi so: nespečnost, razdražljivost, razbijanje srca, glavobol, tiščanje  v prsih, brezvoljnost in mnogo drugih. Stres se zares pri vsakem posamezniku kaže drugače. Nemalokrat imajo ljudje bolečine, celo kronične. Telo nam vedno sporoča, da nekaj ni vredu, da moramo biti bolj pozorni nase, na svoje zdravje. Pa žal to v naglici pogosto preslišimo.

  1. Katere bolezni povzroča stres? So ženske bolj dovzetne za te bolezni?

Vsak posameznik se individualno odziva na razvoj bolezni stresa, predvsem  je problem dolgotrajni stres.  Tako lahko “pridobimo”  visok  krvni tlak, povišane vrednosti holesterola, sladkorja v krvi, motnje srčno –žilnega sistema, depresije, migreno. Depresija in hudi migrenski glavoboli so vedno pogostejši tudi med mladimi, celo med otroci, zaradi česar bi morala biti družba še posebej pozorna.

Pravzaprav se sploh ne zavedamo, da skoraj za vsakim fizičnim stanjem, obstaja globlji vzrok, zelo pogosto vezan na stres.

  1. Imate kakšen preprost namig, kako se lahko ubranimo stresu?

Žal še vedno srečujemo ljudi, ki se začudijo trditvi, da s pravilnim,  harmoničnim dihanjem dosežemo sprostitev in  s tem posledično vplivamo na nevtralizacijo stresa.  Zato se tudi pri nas z najsodobnejšo merljivo medicinsko tehnologijo udeleženci  naučijo poleg treninga tujega jezika tudi  tehnik pravilnega dihanja in s tem tudi sproščanja.

Torej, za vsakodnevno sproščanje in nevtralizacijo, se moramo vsaj za nekaj minut dnevno posvetiti sebi in pravilnemu, globokemu, sproščenemu, trebušnemu dihanju.

  1. Na kakšen način pri vas zdravite stres? Morda tudi učite kako se izogniti stresu?

V naš center se mnogi  vračajo na nekakšne delavne počitnice, na katerih se poleg novih znanj tujega jezika, naučijo še  učinkovito obvladovati  stres. V petih dneh doživijo tri vsebinske sklope: možganski fitnes, trening tujega jezika in antistresni program.  Da čim hitreje sprejemamo znanje in se ga tudi zapomnimo, ob tem pa se še sprostimo, uporabljamo v procesu učenja  najsodobnejšo medicinsko tehnologijo, možganski spodbujevalnik, ki preko dihalnega bio feedbacka  meri sproščenost t.i. alfa stanje, to je stanje optimalne učljivosti, v kateri je npr.: zdrav otrok do šestega leta.

Ker medicinska znanja povezujemo s pedagoškimi oz. andragoškimi znanji, udeleženca  fiziološko podpremo k večji učljivosti in maksimalizaciji vseh njegovih potencialov. Bio magnetni resonančni sistem s svojim magnetnim poljem mu uravnava medcelični metabolizem, doživi masažo na shiatsu stolu in blagodejne učinke kisikove kure po dr. Ardenu. Tako se poveča vsebnost kisika v celici  vsaj za 20%.  Edini v Sloveniji uporabljamo alfa počivalnik- delfinček, ki je dobil v Monaku dobil najbolj prestižno nagrado v kategoriji učinkovitega sproščanja.

Posameznik  zazna  povečan nivo energije, sproščeno počutje, hitreje sprejema znanje,  ob koncu dneva po 8 urah učenja deluje spočit ter  odlično spi.  Zakaj? Znanstveno je dokazano, da v petih dneh doživljanja antistresnega tretmaja človek v svojem telesu  občuti blagodejno delovanje  endorfinih hormonov in serotonina , ki aktivirajo psihofizične potenciale. Stresni hormoni pa se v tem procesu pospešeno izločajo. Zato so posamezniki na koncu programa praviloma spočiti in prenovljeni.

  1. Imate kakšen nasvet da do stresa sploh ne bi prišlo?

V svoje življenje je modro vključiti staro modrost: 3×8. Vsak dan si vzamemo 8 ur za počitek, 8 ur za delo in 8 ur za druge aktivnosti.  Seveda pa naj bi vsaj 1x na leto šli na dopust, ki je dolg vsaj 21 dni. Najbolj pa je pomembno pravilno zavedanje o življenjskih preizkušnjah- pozitivno mišljenje nam pomaga pri reševanju življenjskih problemov.

 

 

 

Deli na družabnih omrežjih: