DOŽIVITE VODITELJSTVO BREZ NAZIVA
31. 8. 2022
Večno vprašanje: “A pa to res deluje?”
25. 10. 2022

Tečaj ruščine, ki zagotavlja hiter napredek: učenje ruskega jezika v alfa stanju

Tečaj tujih jezikov

Tečaj ruščine je možen v različnih oblikah. Pri klasičnih metodah učenja se običajno uporabljajo učbeniki in delovni zvezki, namenjeni usvajanju besedišča in slovničnih pravil, vendar je tovrstna metoda pogosto zelo zamudna. Če morate/želite raven svojega znanja dvigniti v zelo kratkem času, opisani pristop ni najprimernejši. Na srečo so danes na voljo boljše alternative.

Ena od najučinkovitejših je metoda dr. Lozanova Superlearning Karnion, katere temelj je učenje v alfa stanju. Metoda je primerna tako za učenje ruskega jezika kot za učenje drugih tujih jezikov, vključno z angleščino, nemščino, španščino, italijanščino, kitajščino, arabščino in francoščino.

 

ruski jezik

 

Ruski jezik za rojene govorce slovenščine praviloma ni prezahteven

Se za učenje ruskega jezika zanimate zaradi potencialnih poslovnih priložnosti? Je glavna motivacija ljubezen? Ali pa se želite na tečaj ruščine vpisati zato, ker vam je ruski jezik preprosto všeč? Ne glede na to, kakšni so vaši razlogi, je dobra novica to, da je za osebe, katerih prvi jezik je slovenščina, ruski jezik relativno enostavno obvladljiv, saj gre v obeh primerih za slovanska jezika. Čeprav ste morda popolni začetnik, ruski jezik ne bi smel biti pretrd oreh, seveda pa je nujno, da se učenja ruščine lotite premišljeno. Razlike med različnimi pristopi so namreč vse prej kot zanemarljive.

Naključni tečaj ruščine torej ni najboljša izbira, še posebej če želite napredovati karseda hitro. Prav hiter napredek na začetku učenja je običajno najboljša motivacija za to, da nadaljujemo. Če ne opazimo napredka, pa po drugi strani zlahka obupamo, misleč, da preprosto nismo nadarjeni.

Če ste morda že preizkusili klasični tečaj ruščine, vendar uporabljene metode niso prinesle želenega rezultata, vam priporočamo, da razmislite o metodi Superlearning Karnion. Gre za inovativen pristop, utemeljen na začetku 90. let prejšnjega stoletja, ki poskrbi za odlične rezultate – in to v izjemno kratkem času …

 

Prednosti, ki jih prinaša učenje ruskega jezika v alfa stanju

Alfa stanje je posebno stanje možganov, za katero je značilno najoptimalnejše delovanje. Naši možgani so večino časa v beta stanju, vsaj podnevi. Za beta stanje je sicer značilna višja frekvenca delovanja možganov, vendar pa to hkrati pomeni več površnosti (informacije pogosto zgolj ošvrknemo, ne da bi jih zares zaznali in shranili v spomin). Po drugi strani pa je za alfa stanje značilna precej večja osredotočenost, ki omogoča učinkovitejše učenje. To velja tako za učenje ruskega jezika kot za učenje nasploh.

Če se odločite za ruski jezik po metodi Superlearning Karnion, katere osnova je prav poslušanje vsebine v stanju alfa, lahko pričakujete bistveno hitrejši napredek kot pri klasičnih metodah, pri tem pa boste morali vložiti manj napora. Pristopi, ki so osredotočeni izključno na konverzacijo, pogosto niso najučinkovitejši. Za uspešno sporazumevanje je namreč potreben ustrezen »input«, ki ga omogoča poslušanje. Učenje je tako precej naravnejše. Tudi otroci, ki še ne govorijo, začnejo prav s poslušanjem, šele nato pride na vrsto posnemanje.

 

učenje ruskega jezika

 

Tečaj ruskega jezika, prilagojen vašemu znanju in zanimanjem

Dodatna prednost, ki jo prinaša odločitev za tečaj ruščine, organiziran v sklopu Holističnega centra Karnion, je možnost povsem individualiziranega programa. Tečaj ruskega jezika bo osredotočen na tiste teme, ki vas zanimajo, oziroma na teme, ki jih boste resnično potrebovali. Ena od možnosti je na primer tečaj ruščine, namenjen poslovnežem.

Po meri zasnovan program zagotavlja še hitrejši napredek, saj ne boste izgubljali časa in energije za besedišče, povezano s temami, ki ne bi bile zares uporabne v situacijah, v katerih boste najpogosteje uporabljali ruski jezik. Seveda pa bo obenem prilagojena zahtevnost tečaja. Na podlagi predhodnega testiranja se določi vaš trenutni nivo znanja ruščine, kar omogoča, da začnete na ustrezni težavnostni stopnji.

 

Intenziven tečaj ruščine za hitre rezultate

Intenzivno učenje ruščine, zamejeno v krajši časovni okvir, poskrbi za izjemno hitro napredovanje, saj s tem izkoristimo t. i. akumulacijski efekt. Prav zato je priporočljivo, da se 40-urni trening zaključi najpozneje v roku 14 dni. Pri tem imate na voljo več možnosti. Ena od opcij je 40-urni tečaj ruščine, ki poteka 10 delovnih dni, in sicer po 4 šolske ure na dan. Odločite pa se lahko denimo tudi za enotedenski oziroma 5-dnevni tečaj ruskega jezika, pri čemer boste imeli vsak dan na urniku 8 ur intenzivnega učenja.

Če spadate med popolne začetnike, bo 40-urni tečaj ruščine poskrbel za to, da se boste zlahka sporazumevali v osnovnih vsakodnevnih situacijah, pri čemer je možna vključitev specifičnih, vašim željam in potrebam prilagojenih vsebin. Za doseganje nivoja A1 je torej potrebnih samo 40 šolskih ur, kar je bistveno manj kot pri večini konvencionalnih metod, ki za doseganje primerljive stopnje znanja ruščine praviloma zahtevajo približno 200 ur.

Podobno hiter napredek pa je mogoče nato pričakovati tudi pri prehajanju na višje nivoje. Medtem ko je pri klasičnih tečajih za doseganje stopnje B2 potrebnih približno 800 ur, metoda Superlearning Karnion zahteva samo 200 ur. Do želenega rezultata pridete torej kar približno 4-krat hitreje. Pri tem je treba obenem upoštevati, da klasični tečaji običajno zajemajo do največ 6 ur tedensko, kar pomeni, da je proces precej bolj »razvlečen«. Za nivo znanja, ki ga je mogoče s pomočjo intenzivnega tečaja pri Karnionu doseči v nekaj tednih, bi lahko sicer potrebovali več let.

 

tečaj ruskega jezika

Deli na družabnih omrežjih: