tecaj-spanscine
Tečaj španščine vam omogoča komunikacijo po vsem svetu
18. 4. 2023
tečaj nemščine konverzacija
Intenzivni tečaj nemščine s sodobno in napredno tehnologijo
1. 6. 2023

UPORABA GESTALT TERAPIJE ZA VEČJE ZADOVOLJSTVO VAŠIH ZAPOSLENIH

začetni tečaj nemščine

Težko bomo delali premike pri sebi in drugih, če se v prvi vrsti ne bomo soočili s svojimi čustvi, vzorci in vedenjem. Teorija, ki se izjemno podaja v prakso poslovnega življenja in ki ne vzbuja strahu klasične psiho analize je Gestalt.

Gestalt je krasno orodje, ki nas uči biti tukaj in sedaj biti bolj zavestni, celostni in delovati iz zavedanja in ne iz t.i. avtopilota.

Naši lastni odzivi na neprijetne situacije, ko se nam zgodijo: jeza, strah, žalost, so največkrat avtomatski. Prihajajo iz naših vzorcev, ki jih vlečemo od malega. Cilj gestalta je, da naš avtomatski odziv spremenimo in s tem postanemo boljša verzija sebe.

 

Kaj je GESTALT terapija?

Gestalt terapija je eksistencialna/izkustvena oblika psihoterapije, ki poudarja osebno odgovornost in se osredotoča na posameznikovo izkušnjo v sedanjem trenutku, na odnos terapevt-klient, na okolje in socialni kontekst posameznikovega življenja ter na samoregulacijsko uravnavanje ljudi v situaciji.

Gestalt terapijo so razvili Fritz PerlsLaura Perls in Paul Goodman v 40-tih in 50-tih letih prejšnjega stoletja.

Pri geštalt terapiji je bolj pomembno kaj se dogaja (med pogovorom), kot to, kaj je vsebina pogovora. Večji poudarek je na procesu in na tem, kaj se v tem trenutku dogaja, kot na preteklosti in prihodnosti. Geštalt terapija je ena izmed metod čuječnosti (mindfullness). Ta pristop omogoči, da se klient sčasoma zave, kaj počne v tem trenutku in kaj se v njem dogaja in tako lahko sproži samo-spremembe. V geštaltu pogosto uporabljen pojem zavedanje (awareness) lahko označimo kot aktiven proces organizma in okolja, da se oblikujeta/organizirata v smiselno celoto.

 

Cilj gestalt terapije

Cilj Geštalt terapije je, da oseba skozi zavedanje, raziskovanje in preskušanje novega ponovno oživi prekinjene ali blokirane procese in da prepozna nove možnosti, spet čuti in uporabi svojo življenjsko energijo za uresničenje svojih ciljev in zadovoljevanje potreb. Rezultat je večja spontanost, svoboda izbire, živost in kreativnost, najdenje notranje ter zunanje podpore. Del procesa je razumevanje individualnega, osebnega ozadja vsakega posameznika, saj je to osnova za delo na morebitnih spremembah v trenutni življenjski situaciji.

Geštalt terapija se uporablja v individualnem in skupinskem terapevtskem delu, razvile pa so se posebne metode geštalt terapije za delo z družinami, pari, mladostniki in otroki ter gestalt v organizacijah.

 

Načela Gestalt terapije

  • poudarek na doživljanju TU in ZDAJ;
  • pomembnost osebnega odnosa;
  • celostna naravnanost;
  • kontakt kot pogoj za rast;
  • spodbujanje naravne težnje za realizacijo potencialov (tradicija humanizma)

 

Implementacija Gestalta v odnose in delo v podjetjih

Ko želimo izboljšati odnose v podjetju se osredotočamo na svoje podosebnosti, čustva in vloge. To troje skupaj tvori naše notranje vesolje, znotraj katerega imamo sonce, ki ga imenujemo SELF.

Stresne situacije pri delu nam povzročijo, da se  nam določena podosebnost ( npr. direktor) pokrije z negativnim čustvom in nato neprimernim vedenjem, kar ima za posledico pomračitev SELFA. Takrat namreč nismo sposobni delovati iz selfa, ki predstavlja našo boljšo verzijo, temveč se odzovemo pretirano čustveno in z vedenjem, ki je neprimerno.

Cilj gestalta je ozavestiti pereče situacije v katerih prihaja do pomračitev prav pri vsakem izmed nas. Z ozaveščanjem biti v trenutku ter se zavedati kaj se mi dogaja točno tukaj in sedaj, vodi v osvetlitev selfa in posledično odzivanjem, namesto reagiranjem ( avtopilot). Zavest, da imamo vsi v sebi polarnosti, da če sem trenutno jezen pomeni, da sem lahko tudi vesel, nas poganja do uravnovešenja vseh naših podosebnosti čustev in vedenj.

Podobno se dogaja, ko se nam ruši t.i work life balance. V kolikor čutimo, da samo delamo, smo ves čas, tudi ko nismo v službi, z mislimi pravzaprav tam, pomeni, da nas je ta podosebnost popolnoma prekrila in da ne znamo več živeti preostalih preostalih podosebnosti kot so npr. mama, oče, brat, sestra, prijatelj, prijateljica, plesalec, kolesar itd. Več ko imamo zavedanja, bolj uravnoteženo in polno bomo živeli vse svoje vloge. Seveda tiste, ki jih želimo.

 

UPORABA KREATIVNEGA DIALOGA PO GESTALTU

Kreativni dialog v podjetjih uporabimo predvsem za iskanje skupne rešitve ( in ne kompromisa). To, da se ne strinjamo z odločitvijo ali predlogom, v naših mislih in čustvih običajno izzove frustracijo. Če ima podjetje zelo dobro razvito kulturo tovrstnega dialoga, bodo naši sodelavci lahko sproščeno, na pravi način izrazili svoje mnenje, kljub temu da morda njihova ideja ne bo nujno obveljala.

 

Načelo kreativnega dialoga s ciljem po skupni rešitvi se vedno skriva v vprašanju: Kaj pa ti misliš? Kaj pa ti občutiš?

Na ta način dajemo sodelavcu vrednost, spoštovanje, da nam je mar za njegovo znanje. Tako bomo sprejeli in slišali mnenje, ki je morda boljše od mojega ali pa bomo vsaj veliko lažje zastopali svoje stališče, saj nas bo sogovornik zagotovo veliko bolj poslušal, če bomo mi tudi poslušali in slišali njega.

Skupna rešitev v svojem bistvu želi, da najdemo še nekaj tretjega, boljšega, izvirnejšega, s čimer lahko pridemo le skupaj. Torej po principu »več glav, več ve«. Pa vendar se ob tem najprej moramo naučiti zares aktivno poslušati, znati sogovornika vključiti na način, da bo tudi on iskal več od tega, kar je bila njegova prvotna rešitev.

 

Gestalt kot del Jezika odgovornosti- DIALOGIKE

Karnion že več kot 30 let Gestalt teorijo vnaša v svoj 32 urni program samovodenja in vodenja, namenjena podjetjem za dvig zdrave odgovornosti.

Je temeljni koncept k večjemu zavedanju sebe in s tem lastne odgovornosti pri delu.

Poleg Gestalta se posveti še Transakcijski analizi, Vedenjski teoriji ter Realitetnemu pristopu k vodenju. Vse štiri šole skupaj nam dajo znanje, katero  orodje uporabiti s kom ter v kateri situaciji.

Deli na družabnih omrežjih: