Intervju z Bojano Fende Habula
19. 6. 2018

Transakcijska analiza – Komunikacija ni uspešna, vsi pa se čudimo zakaj ni

V vsakem človeku, osebnosti so trije deli, tri plasti: starš, odrasel, otrok.

Vse tri plasti naj bi znal uporabljati izbalansirano po potrebi. Roditelj- starš, odrasel, otrok. Idealna komunikacija je na ravni: JAZ SEM O.K. – TI SI O.K..

Pomembno je, da je verbalna komunikacija usklajena z neverbalno (telesno) komunikacijo. Takrat smo prepričljivi in uspešni v komunikaciji z drugimi ljudmi.

Imamo prevzaprav 4 tipe komunikacij: Transakcijska analiza -Thomas A. Harris
1. Jaz Sem O.K. – Ti si O.K..
2. Ti Si O.K. – Jaz Nisem O.K..
3. Jaz Sem O.K. – Ti Nisi O.K..
4. Jaz Nisem O.K. – Ti Nisi O.K..

Primeri:
1. Imava problem. Zakaj ga nebi skupaj rešila?
2. Imam problem. Pomagaj mi ga rešiti!
3. Imaš problem. Rešil ti ga bom.
4. Imava problem. Nisva ga sposobna rešiti.

Bodimo pozorni na navzkrižno sporočilo, ko verbalna in neverbalna komunikacija ni usklajena.

Primer:
Verbalno (slišno):
Jaz sem O.K. – Ti si O.K..
Neverbalno (mimika, drža telesa, ton glasu):
Jaz sem O.K. – Ti Nisi O.K..

Prvi korak na poti k boljšim in kreativnejšim odnosom je zavedanje in pravilno prepoznavanje sebe in svojega delovanja. Odkrijte katera podosebnost se pretežno pojavlja v vašem delovanju ter ali jo prenašate v vse svoje življenjske vloge in komunikacije. V vseh naših vlogah ni najbolj modro biti v ego-stanju starša, npr. takrat ko se učimo, saj s tem zmanjšujemo svojo lastno zmožnost učljivosti. Učitelj ali učiteljica v razredu mora biti v ego poziciji starša, a ko se vrne iz službe domov je modro in kreativno predvsem pa ključno za odnos do svojega moža ali žene, da izstopi iz načina komunikacije svetovalni ali kritični starš.

Kot vedno je lažja teorija od prakse, a vendar je že zelo veliko razumevanje in uvid, ki ga lahko dobimo ob branju knjige, nato pa je običajno za implementacijo potreben še izkustven vidik, ki je tudi izredno čustvene narave in nas ponovno »meče« iz cone udobja. Takrat je prijetno, če imamo ob sebi coacha in še pomembneje- hitreje smo na cilju.

Thomas A. Harris

Deli na družabnih omrežjih: